понеділок, 4 червня 2018 р.

Відбувся обласний семінар


Виховання та формування патріота починається з раннього дитинства у сім’ї та закладі дошкільної освіти.  Саме в дошкільному віці дитина сприймає навколишній світ емоційно, набуває гордості за свою країну, у неї формується стійкий внутрішній світ, закладаються передумови громадянських якостей. Іншими словами, дошкільний вік - благодатний грунт для виховання патріотизму.   А почуття патріотизму необхідно будь-якому народу. Концепцією «Нова українська школа» передбачено упродовж навчання в закладах освіти, враховуючи наступність і неперервність, сформувати випускника-патріота.

В освітніх закладах Новоархангельщини постійно здійснюється конструктивна діяльність щодо формування в дітей патріотизму, національної й громадянської свідомості, ціннісного ставлення до суспільства та держави. Напрацьованим досвід з даної проблематики, у відповідності до діючих нормативних документів, які успішно впроваджуються в навчально-виховний процес, педагогічні працівники району поділилися під час обласного семінару методистів методичних кабінетів (центрів) органів управління освітою райдержадміністацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад з питань дошкільної освіти з проблеми «Шляхи реалізації національно-патріотичного виховання в освітньому процесі закладу дошкільної освіти», який відбувся 17 травня 2018 року.

Зустріч учасників семінару відбулася на території Новоархангельського ДНЗ №1, яку розпочали вітальним словом вихованці даного закладу, продемонструвавши гостинність теплим щирим словом, гарною українською піснею. Гості переглянули відеоролик «Україно, ми твоя надія».










З вітальним словом перед гостями семінару виступили селищний голова Шамановський Ю.П., заступник голови Новоархангельської РДА Поліщук Л.Л. Ознайомила з «Сучасними тенденціями освітнього простору Новоархангельського освітнього округу» головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Федик Г.І. 


Відповідно до обраних символічних емблем, ромашки і сонечка, учасники семінару поділилися на дві групи для перегляду занять у закладах дошкільної освіти №1 і №4. Вихователь-методист Буженець В.В. провела інтегроване  заняття з дітками старшої групи на тему «У кожної дитини живе любов до України». У Новоархангельському ДНЗ №1 відбулося заняття з вихованцями старшої групи на тему «Український віночок», яке провела Кирилюк В.М. Педагоги-фахівці, відповідно до обраних тем, показали основні моменти національно-патріотичного виховання, враховуючи вікові особливості дошкільнят.



Другий блок семінару у Новоархангельському БДЮТ відкрив зразковий ансамбль народних інструментів «Джерельце». 






Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри дошкільної та початкової освіти КЗ «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» Тарапака Н.В. виступила перед учасниками семінару  з промовою «Особливості національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку», у якій акцентувала увагу на змісті парціальної програми з національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку «Україна – моя Батьківщина». Не лишила поза увагою і актуальне питання в освіті – навчання дошкільників в умовах НУШ.
Завідувач методичного кабінету комунальної установи  «Новоархангельський районний центр по обслуговуванню закладів освіти» Зубченко Т.В. ознайомила  з інтерактивною публікацією в хмарному сервісі Calameo «Нові формати дошкільної освіти».   



Час не стоїть на місті. Науково-технічний процес розвивається бурхливими темпами, не лишаючи осторонь освіти. Перед педагогами стоїть важливе завдання: опанування  сервісів з метою надання якісних освітніх послуг.  Методист методичного кабінету комунальної установи  «Новоархангельський районний центр по обслуговуванню закладів освіти» Коваленко О.Ю. інформувала про результати використання Google сервісів у роботі педагогів району. Представила присутнім веб-квест «Новоархангельщина – мій рідний край», акцентувавши увагу на національних осередках краю як живодайному джерелі патріотизму.
Воронкова С.М. виступила з презентацією «Формування рівня професійної компетентності, майстерності педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у системі методичної роботи», вказавши на особливості та форми роботи з даною категорією педагогічних працівників.

Учасники семінару, поділившись на три групи, продовжили роботу у майстер-класах за такими темами: «Творчий тандем «методист-завідувач», «Закони педагогічної інноватики в дії», «Арсенал ідей національно-патріотичного виховання». Кожна група завершила роботу у формі методичного колажу «Індивідуальний освітній маршрут або акценти національно-патріотичного виховання дошкільнят», кожен учасник якої вказав власну методичну дію.




На базі Новоархангельського ДНЗ №1  учасники заходу переглянули дефіле юних моделей, які представили колекцію українського народного одягу, який містить елементи сучасності. 





Отримали масу задоволення від виставкового плато «Естафета народознавчих здивувань», яке підготували працівники закладів дошкільної освіти Новоархангельського освітнього округу.












Немає коментарів:

Дописати коментар